10 безплатни мобилни приложения, които ще ви помогнат да научите английски


Колко пъти само съм чувала изречението "Нямах време!". Направо е като компютърен вирус - блокира системата и спира всякаква последваща активност. По някаква странна причина да се знае английски е топ приоритет, но да се отдели време и усилие за това - не. 

Истината е, че подготовката по английски далеч не отнема толкова много време. По-скоро са нужни воля, постоянство и лична организация. Затова ви предлагам тези 10 приложения, за да докажа, че английският може да се вмести в графика и на най-заетия човек.

1. British Council - elementary podcasts


Ако сте начинаещи, този подкаст е за вас. Тук има диалози за слушане с дължина около 20 минути. Можете и да отработите наученото с предложените упражнения. Заедно със звука се маркира и текста, за да улесни разбирането. Има и съвети за подобряване на разбирането при слушане, но за да ги разберете ще ви трябва помощ, ако не сте учили английски.  





С това приложение развивате четирите умения - четене, слушане, говорене и писане. Можете да се запишете как отговаряте на интервюиращия от видеото и след това да преслушате отново своя отговор, сравнявайки го с дадения примерен отговор. Повтаряйте това упражнение, докато не останете доволни от себе си.

Приложението дава и поглед върху основните стратегии при подготовката за IELTS





3. Carton - учене чрез картинки


Над 90% от информацията е визуална и това приложение ви дава предимство именно чрез този факт. Начинаещите ще могат да се упражняват, без досадно ровене в речници и преписване. Добавени са и опции за напомняне. Недостатък може да се окаже усвояването на абстрактните понятия, които не могат да се изобразят визуално.

4. Sounds - английските звуци и транскрипционни знаци. 


Вече всеки онлайн речник и електронен преводач има вградено звуково представяне на думите. Въпреки това обаче намирам за изключително полезно това приложение, което ще ви научи да четете английските думи и да предвиждате как се пишат те. В моята практика са рядкост хората, които реално повтарят на глас думите, когато ги заучават, така че грабвайте приложението и започвайте да се упражнявате. Когато техниката ви предаде, пак ще имате умението да се справите с правилното разчитане на думите.

5. EnglishPod - подкаст за обучение на английски.


Голямото предимство на това приложение е, че позволява да регулирате темпото на говора по време на диалозите на три степени. Има както аудио, така и видео презентации и диалози. Има възможност за чат с други учащи. 

6. English level test - проверка на нивото по английски.


Нивата са разделени на седем - от начинаещ до "натурализиран" англоговорящ. След приключване на теста, излизат предположения за резултати на някои от най-популярните изпити TOEIC, TOEFL и IELTS спрямо показаното на теста. Единствено в частта за проверка на писмените умения, реално пак се избира от няколко варианта, което със сигурност не оценява уменията за писане на учащия. Подразбира се и, че уменията за говорене на английски също не могат да бъдат оценени от дадено приложение. 

7. English verb trainer - упражняване на глаголите и техните форми. 


Приложението дава възможност да се упражнят както самите форми на глаголите, така и глаголните времена. Освен това има групиране по правилни и неправилни глаголи, както и спрежения (доколкото съществуват в английския). Потребителите могат да създават списъци с глаголи и да си организират ученето. Единствено намирам за объркваща категорията 'preterite' за минало време, което не е познато на учащите, а по-често се среща в лингвистични материали. В отзивите за приложението има коментари за неугледния дизайн, но в крайна сметка по-важна е функционалността. 

8. English writing - към 1500 шаблона за имейл. 


Тези примерни имейли могат да ви спасят, когато най-много се нуждаете от помощ и то при крайно притискащи срокове. Би било полезно, ако бяха организирани в категории, но все пак разнообразието от жанрове и ситуации е впечатляващо. Съветът ми все пак е да не се предоверявате на шаблоните, а да влагате смисъл в това, което пишете. 

9. Word learner - списъци с думи за учене, примери и тестове. 



Истинско съкровище за учащи над средното ниво (В1). Приложението само разширява вашата компетентност според резултата на теста. Ако получите над 85%, имате възможност да "отключите" нови думи. Усвояването на речников запас ви позволява да разширявате хоризонтите си. Тук минусите са, че могат да се възползват единствено хора, боравещи свободно с обясненията на английски, както и фактът, че да знаеш значението на думата в контекст не непременно те кара да я ползваш активно при говорене.

10. Speak English daily - разговорни фрази за най-често срещаните ситуации. 



Това приложение е подходящо и за начинаещи, тъй като съдържа най-често използваните фрази на английски. Има специални упражнения за усъвършенстване на произношението на американски английски. Трудности биха могли да настъпят, ако човек не знае изобщо английски, защото няма субтитри на български. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

@templatesyard